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SOUTH DUBLIN COUNTY COUNCIL

MEETING OF SOUTH DUBLIN COUNTY COUNCIL

MONDAY 10th April 2006
Question No. 5
Question:
Cllr M Corr
“To ask the Manager to state for what period of time is it permissible under both planning/environmental regulations, for an estate/letting agent to place advertisement placards outside a property or on the boundary walls/fence of an estate and will he make a statement on the matter?”
Reply:

The Planning Regulations which relate to the placement of advertisements by Estate /Letting Agents are contained in Schedule 2 (Exempted Development- Advertisements) of the Planning and Development Regulations 2001 and state as follows;

Class 9 – Advertisements relating to the sale or letting of any structure or other land (not being an advertisement structure) on which they are exhibited.

1. The area of any such advertisement shall not exceed-

(a) In the case of an advertisement relating to the sale or letting of a house , 0.6 Sq metres.

(b) In the case of an advertisement relating to the sale or letting of any other structure or land, 1.2 square metres.
2. Not more than one such advertisement shall be entitled on the structure  or other land.

3. No such advertisement shall be exhibited and no advertisement structure erected for the purpose of exhibiting such advertisement, shall remain on the structure or land for more than 7 days after the sale or letting to which the advertisement relates.

With regard to the placing of advertising signs in public places, permission of the Environmental Services Department of the Council must be obtained in advance in writing as provided for in Section 19 of the Litter Pollution Act 1997.
